0 metaforze synestezyjnej w tekstach dzieci - Niesporek-Szamburska, Bernadeta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2005)
Artykuł stanowi neuropsychologiczne i językoznawcze opracowanie zjawiska synestezji. Opiera się na założeniu, że zmysły – które pomagają dzieciom „zapoznawać się” z rzeczywistością – odgrywają kluczową rolę w procesie poznawczym. Badania neurokognitywne nad synestezją wskazują, że język jest kształtowany nie tylko przez kulturę, lecz także przez biologię, czyli aparat poznawczy człowieka. Autor, odwołując się do istniejących badań nad synestezją, analizuje zbiór tekstów stworzonych przez polskie dzieci w wieku od 7 do 10 lat, zawierających ponad 200 metafor synestezyjnych. Badanie to dostarcza odpowiedzi na pytania dotyczące systemu hierarchizacji zmysłów wyrażonego w dziecięcych metaforach synestezyjnych oraz wpływu aspektu rozwojowego na kształtowanie się metafory.