„Bracia naiwni” na lekcji języka polskiego. Wokół czytania i odbioru Biblii i biblijnych kontekstów - Wójcik-Dudek, Małgorzata (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2007)
Tekst odnosi się do współczesnych propozycji omawiania tekstu biblijnego w szkole. Sprzeciwia się laickiemu odczytaniu Biblii, traktującemu ją wyłącznie jako zbiór mitów i historii. Autorka proponuje docieranie do Biblii poprzez staranny dobór tekstów literackich. Zauważa duże możliwości interpretacyjne w utworach Tadeusza Nowaka, który nie tylko reinterpretuje motywy biblijne, ale także – prowokując czytelnika – odczytuje Biblię bez uwzględniania jej sakralnego wymiaru. Niszczenie tkanki biblijnej w jego tekstach jednocześnie stanowi przestrogę przed laickim podejściem do Biblii, redukującym ją jedynie do fabularnych opowieści. Obecność tekstów Nowaka na lekcjach języka polskiego umożliwia nie tylko nawiązywanie do Biblii, ale także podkreślanie biblijnych znaczeń analizowanych utworów.