Szkoła otwarta na dialog kultur. Przykład twórczości Isaaca Bashevisa Singera - Kuraś, Sylwia (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2007)
Autorka artykułu porusza problem wielokulturowości i jej związku z edukacją. Edukacja polonistyczna powinna kształtować szacunek dla ludzi o odmiennym pochodzeniu i tradycjach. Proponuje rozwijanie postawy otwartości i tolerancji poprzez literaturę. Opowiada się za rozpoczęciem rozważań na temat „inności” i „odmienności” od powieści Isaaca Bashevisa Singera. Zwraca uwagę na obecność problematyki żydowskiej w wybranych programach nauczania języka polskiego oraz na szeroki wachlarz możliwości, jakie daje ona nauczycielowi. Rozważania nad dialogiem dwóch wielkich kultur stanowią zamknięcie koncepcji autorki dotyczącej omawiania twórczości Singera na lekcjach języka polskiego.