Kategoria wyglądu w językowo‑kulturowym (auto)stereotypie DZIEWCZYNY - Wacławek, Maria (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2016)
W artykule autor omawia kategorię wyglądu w językowo-kulturowym auto(stereotypie) dziewczyny. Obraz wyłaniający się z danych ankietowych potwierdził funkcjonowanie w języku i kulturze młodzieży pewnych konwencjonalnych przekonań dotyczących współczesnej młodej kobiety, szczególnie w odniesieniu do fizycznych i estetycznych aspektów jej wizerunku. Zgodnie z uzyskanym obrazem dziewczyna powinna być ładna i zadbana. Istotne znaczenie mają biust oraz inne „atrybuty” kobiecości – nogi i pośladki. Niezbędnym elementem wizerunku młodej kobiety jest torebka, w której nosi wiele rzeczy. Językowo-kulturowy obraz dziewczyny wyłaniający się z komentarzy chłopców jest bardziej krytyczny.