Obraz rodziny w podręcznikach do nauki języka i literatury gruzińskiej - Akopova-Krzaczyńska, Karina (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2016)
Autorka dąży do rekonstrukcji obrazu rodziny wyłaniającego się z podręczników do języka i literatury gruzińskiej. Wskazuje na relacje między najbliższymi krewnymi (mąż – żona, rodzice – dzieci, synowa – teściowie, dziadkowie – wnuki) oraz osobami z kręgu rodzinnego (rodzina – sąsiedzi, rodzina – goście), a także na funkcje pełnione przez członków rodziny (ekonomiczne, socjalizacyjne, opiekuńcze). Analizuje, czy przedstawienie rodziny w podręcznikach utrwala, czy też przekracza istniejące (gruzińskie) stereotypowe wyobrażenia o rodzinie.