Szkoła trudnych uczuć. Igrzyska Śmierci Suzanne Collins na lekcji języka polskiego - Jędrych, Karolina (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2017)
W artykule autorka analizuje i interpretuje fragmenty dwóch pierwszych rozdziałów powieści Igrzyska śmierci Suzanne Collins. Pokazuje, jak na podstawie wybranych fragmentów można stworzyć początkową charakterystykę głównej bohaterki książki, Katniss Everdeen. W dalszej części artykułu skupia się na analizie uczuć bohaterki, szczególnie tych, które towarzyszyły jej podczas ceremonii dożynek, gdy zgłosiła się na ochotnika do udziału w Igrzyskach Śmierci, zastępując swoją młodszą siostrę. Uważna lektura tych fragmentów pozwala nazwać emocje bohaterki i przyjrzeć się sposobom opisu przeżyć wewnętrznych. Na zakończenie autorka formułuje kilka pytań dotyczących zarówno emocji, jak i ludzkiej moralności, które mogą zostać zadane po lekturze tekstu w szkole i stanowić punkt wyjścia do dyskusji z uczniami.