Co czytają poeci? (o intertekstualnej interpretacji utworów poetyckich) - Zeler, Bogdan (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1995)
Szkic ten przedstawia propozycję interpretacji wierszy Jerzego Niemojewskiego i Wisławy Szymborskiej. Za płaszczyznę interpretacyjną przyjęto relacje intertekstualne analizowanych utworów, rozumiane zgodnie z ujęciem zaproponowanym przez Genette’a i Barthes’a. Przedstawione odczytania należy zaliczyć do problematyki określanej w dydaktyce mianem: konteksty interpretacyjne.