Współczesność w szkole — wahania, wątpliwości, dylematy - Paczkowska, Ewa (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1999)
Artykuł przedstawia wnioski z ankiety, którą wypełnili nauczyciele języka polskiego szkół średnich w Toruniu. Ankieta dotyczyła problemu dydaktycznego związanego z odbiorem literatury współczesnej. Autor omawia stosunek nauczycieli języka polskiego do „współczesności”, miejsce literatury współczesnej w programie nauczania, wybór lektur oraz odpowiednie metody nauczania literatury współczesnej. Okazuje się, że nauczyciele poloniści na ogół nie doceniają „współczesności” w edukacji literackiej uczniów. Mają jednak ugruntowaną opinię na temat obecności tej literatury w programie nauczania. Uważają, że lista lektur z zakresu literatury współczesnej jest zbyt długa i mało atrakcyjna, co może powodować przeciążenie i znużenie młodzieży nauką literatury. Przede wszystkim nie akceptują zbyt rozbudowanej listy tak zwanej literatury faktu oraz literatury okupacyjnej i wojennej. W ich opinii na liście lektur powinny znaleźć się najważniejsze dzieła najnowszej literatury. Jeszcze jedna kwestia: nauczyciele języka polskiego nie są pewni skuteczności określonych metod nauczania literatury współczesnej. Niemniej jednak zalecają stosowanie metody śledczej, metody problemowo-kontrowersyjnej oraz metody dramy. Doceniają również rolę refleksyjności.