Nad nowelami pozytywistycznymi (onomastyczne refleksje) - Guzik, Barbara (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1999)
Artykuł przedstawia różne sposoby wykorzystania onomastyki jako metody nauczania literatury w szkole podstawowej i średniej, na przykładzie wybranych opowiadań H. Sienkiewicza, B. Prusa i M. Konopnickiej. Ukazano rolę znaczenia nazwisk poprzez ich wykorzystanie, odwołując się do opinii autora oraz wyjaśnień słownikowych. Podążając jednak za poglądem K. Górskiego, który wyróżnił cztery podstawowe funkcje onomastyki: realistyczną, symboliczną, stylistyczną i intelektualną, wskazano, w jaki sposób wspomniani pisarze pozytywistyczni praktycznie je stosowali. Celem artykułu było uświadomienie możliwości interpretacyjnych opartych na onomastyce, które mogą być wykorzystane w analizie literackiej uczniów, w naturalny sposób łącząc naukę o literaturze z nauką o języku.