Polszczyzna w szkole śląskiej. Część I: Ćwiczenia dla uczniów Część II: Przewodnik dla nauczycieli - Dudzik, Maria (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1999)
Cząstka-Szymon B., Synowiec H., Polszczyzna w szkole śląskiej. Cz. I: Ćwiczenia dla uczniów. Cz. II: Przewodnik dla nauczycieli, Katowice 1996.