O wychowaniu estetyczno-patriotycznym w gimnazjach galicyjskich - Prościak, Beata (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2001)
Autorka przedstawia zagadnienie wychowania estetycznego i patriotycznego w szkołach średnich dawnej polskiej Galicji (południowo-wschodnia Polska, niegdyś część monarchii austro-węgierskiej), opierając się na materiałach archiwalnych, księgach pamiątkowych oraz wspomnieniach uczniów. Uwzględnia zarówno zajęcia obowiązkowe, jak i pozalekcyjne, mające na celu kształtowanie osobowości młodzieży. Przedmiotem analizy są wypracowania z języka polskiego oraz uwagi dotyczące realizacji celów wychowawczych. Autorka podejmuje również próbę oceny nauczania literatury w kontekście wychowania estetycznego i patriotycznego w tych szkołach.