Żona Lota Józefa Łobodowskiego i Wisławy Szymborskiej w perspektywie hermeneutycznej - Jaskółowa, Ewa (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2001)
Autorka ukazuje grę intertekstualną dwóch współczesnych tekstów odnoszących się do biblijnej opowieści z Księgi Rodzaju o ocaleniu Lota i przemienieniu jego żony w słup soli. Centralną postacią obu wierszy staje się żona Lota. Szymborska traktuje tę biblijną bohaterkę jako podmiot, o którym wiadomo stosunkowo niewiele poza tym, że nie usłuchała zakazu Bożego i została ukarana. Odpowiadając na szereg pytań „dlaczego”, poetka buduje psychologicznie wiarygodny obraz kobiety zagubionej, której motywacje nie poddają się jednoznacznej ocenie. Z kolei Łobodowski odwołuje się do tradycji romantycznej. Autorka artykułu pokazuje, jak styl biblijny kreuje postać żony Lota jako „najpiękniejszy symbol miłości”, otwierając jednocześnie grę z mitologicznym symbolem Niobe. Dodatkowym kontekstem dla szczegółowej analizy obu wierszy jest odniesienie do utworu Pasierba o identycznym tytule Żona Lota.