Drukowane źródła informacji w samodzielnej pracy ucznia - Grochulska, Anna (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2001)
Książki informacyjne (podręczniki, encyklopedie, słowniki), gazety i czasopisma stanowią podstawowe elementy samokształcenia uczniów. O poziomie zainteresowania młodzieży tego typu publikacjami decydują przede wszystkim takie czynniki, jak środowisko społeczne, ciekawość świata, aspiracje poznawcze oraz gotowość do zdobywania nowej wiedzy – znacznie silniej stymulowana przez media niż przez szkołę.