Znajomość pojęć prawdziwościowych przez młodzież - Krzyżyk, Danuta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2004)
W artykule autor omawia wyniki badań dotyczących świadomości i umiejętności uczniów szkół średnich w zakresie pojęcia prawdziwości i pojęć pokrewnych. W pierwszej części artykułu, opierając się na publikacjach D. Rytel, S. Grabiasa, J. Bralczyka i innych, autor przedstawia miejsce pojęcia prawdziwości w języku. Charakteryzuje modalność epistemiczną oraz jej językowe wykładniki (determinanty językowe prawdziwości sądów). Z części teoretycznej wynika opis zebranego materiału badawczego dotyczącego wiedzy uczniów na temat pojęć związanych z prawdziwością i ich znaczeniami, a także funkcji, jakie pełnią te pojęcia w wypowiedziach – czyli tego, w jaki sposób modyfikują one treść komunikatu.