Akty dyrektywne w języku nauczycieli - Przybyla, Olga (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2004)
W artykule autorka analizuje wybrane akty dyrektywne – pytania ułomne oraz formy rozkazujące – stosowane przez nauczycieli w klasie. Materiałem empirycznym są zapisy lekcji prowadzonych w szkołach podstawowych i gimnazjach w Bytomiu, Dąbrowie Górniczej, Katowicach i Siemianowicach Śląskich w latach 1998–2001. Akty dyrektywne stanowią najsilniej zaznaczony i najczęściej występujący typ wypowiedzi w komunikacji dydaktycznej. Ich siła illokucyjna powoduje, że odbiorca ma zachować się zgodnie z treścią dyrektywy. Analiza aktów dyrektywnych obejmuje ich strukturę językową, znaczenie oraz uwarunkowania pragmatyczne.