O tematach lekcji języka polskiego z perspektywy nauczyciela i ucznia - Kubarek, Marta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2012)
Celem artykułu jest ukazanie sposobów konstruowania tematów lekcji przez nauczycieli. Analiza zebranego materiału wskazuje, że choć tematy są zazwyczaj poprawnie sformułowane (informują o omawianych treściach, są zgodne z podstawą programową i rocznym planem dydaktycznym), to coraz częściej przybierają formę kalk z haseł programowych. Twórcy takich tematów zapominają niekiedy o specyfice nauczanego przedmiotu oraz o tym, że temat powinien być przede wszystkim zgodny z jego charakterem. Potwierdzeniem tego może być fakt, że funkcję motywującą realizuje jedynie nieco ponad 40% przeanalizowanych tematów, co świadczy o potrzebie większej refleksji nad ich formułowaniem.