Rozmowy o człowieku — w kontekście wybranych utworów literackich i filmów - Kulka, Bronisława (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2013)
Rozważania nad człowiekiem uświadamiają złożoność jego natury, nieustannie komplikowanej przez zmieniający się świat. Pomimo refleksji sięgających czasów starożytnych oraz interdyscyplinarnych badań, których przedmiotem jest człowiek, wciąż pozostaje on tajemnicą. Dlatego nie sposób sformułować jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, kim jest człowiek. To właśnie film i literatura umożliwiają spojrzenie na człowieka w różnych sytuacjach, środowiskach i aspektach — filozoficznym, etycznym, psychologicznym czy historycznym — a także w różnych wymiarach czasowych. Materiał zaczerpnięty z tych dziedzin stwarza przestrzeń do swobodnych rozmów i dyskusji na tematy egzystencjalne, z pewnością interesujące dla młodzieży, a jednocześnie pozwala na realizację wielu celów edukacji polonistycznej.