Niegrzeczni bohaterowie dziecięcych lektur - Wójcik-Dudek, Małgorzata (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2013)
Autorka artykułu zwraca uwagę na postacie obdarzone głębszym znaczeniem, obecne w tzw. „niepokornych” tekstach literackich dla młodych czytelników. Przypisywany im „brak pokory” oznacza nie tylko nieposłuszeństwo, ale stanowi fundament ich światopoglądu. W artykule porównano postacie Pinokia, Pippi Pończoszanki oraz Króla Maciusia Pierwszego. Każda z tych postaci posiada cechy wskazujące na filozoficzne przesłanie opowieści, którą reprezentuje. Złożoność interpretacyjna tych bohaterów zdaje się pozostawać w opozycji do współczesnych kreacji enfants terribles, skupionych wyłącznie na skandalu i negacji.