Odyseje szkolne nie byle jakie : elementy geopoetyki w kształceniu literackim w gimnazjum (na przykładzie podręcznika "Jest tyle do powiedzenia" dla klasy I) - Dutka, Elżbieta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2013)
Artykuł, poprzez analizę wybranego podręcznika do edukacji literackiej w gimnazjum, stanowi refleksję nad relacją między dydaktyką szkolną a współczesnymi badaniami literackimi. Autorka ukazuje możliwości, jakie niesie ze sobą odwoływanie się na lekcjach języka polskiego do elementów związanych z geopoetyką, takich jak: kategoria miejsca i przestrzeni, historia i polityka miejsc, problem lokalizacji kultury, nurt małych ojczyzn, literatura pogranicza, motywy domu, drogi, wędrówki, migracji i pielgrzymki. Zastosowanie tych kategorii może wzbogacić dydaktykę literatury, czyniąc ją bardziej otwartą na nowe konteksty interpretacyjne i bliższą doświadczeniom współczesnego ucznia.