Po stronie młodych : o utworach powieściowych Janusza Korczaka - Dawid, Łucja (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2013)
Powieściowe utwory Janusza Korczaka, które poddano w artykule powierzchownej analizie, w większości znajdują się dziś w cieniu zapomnienia. Czytelnik odnajduje w nich jednak literacką ilustrację głównych idei systemu wychowawczego Korczaka, który mimo upływu czasu nie stracił na aktualności.