Słuchowisko, czyli wykład w skojarzeniach studentów - Karwatowska, Małgorzata; Jarosz, Beata (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2013)
Artykuł charakteryzuje wykład jako formę zajęć akademickich. Podstawą analizy są swobodne skojarzenia związane z rzeczownikiem wykład, spontanicznie podawane przez studentów filologii polskiej w ciągłej wypowiedzi. Zebrany bogaty i zróżnicowany materiał pozwolił nie tylko ukazać wykład jako specyficzną sytuację komunikacji dydaktycznej, lecz przede wszystkim poddać go wartościowaniu oraz podzielić skojarzenia na m.in. osobowe, przedmiotowe, akademicko-dydaktyczne, emocjonalne, a nawet teatralne. Prawdopodobnie z racji tego, że wykład stanowi codzienny element życia studenckiego, wśród skojarzeń pojawiło się niewiele słów nacechowanych ekspresywnie.