Projekt lekcji jako gatunek dydaktyczny - Zeman, Izabela (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2013)
Artykuł poświęcony jest charakterystyce konspektu lekcji jako indywidualnego, choć osadzonego w szeregu kontekstów, gatunku dydaktycznego. Autorka, opierając się na istniejących opracowaniach znanych pedagogów oraz na własnych obserwacjach wynikających z analizy czterdziestu projektów studenckich i publikowanych w prasie pedagogicznej, omawia specyfikę, funkcjonalność oraz strukturę tego typu tekstów. Na tej podstawie stwierdza, że modelowy gatunek konspektu lekcji nie został dotychczas ani ujednolicony, ani skodyfikowany. Funkcjonują obok siebie jego różne warianty. Jednak ze względu na częstotliwość występowania określonych elementów w projektach, autorka proponuje wyróżnienie minimalnego modelu konspektu lekcji, który obejmowałby: temat lekcji, ogólne i operacyjne cele kształcenia oraz przebieg lekcji. Zwraca także uwagę na dodatkowe składniki konspektów, które pojawiają się z różną częstotliwością. Wśród nich wymienia: informacje wstępne, wykaz treści nauczania, strategie, metody i techniki, środki dydaktyczne, formy organizacji pracy, zadania domowe, załączniki oraz literaturę uzupełniającą.