Głośno i wyraźnie, czyli pierwsza lekcja dobrego mówienia - Guzy, Anna (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2013)
Artykuł przedstawia główne grupy ćwiczeń pomocnych w kształtowaniu poprawnych nawyków mówienia. Na początku omówiono ćwiczenia oddechowe (w tym ćwiczenia wydłużające fazę wydechu), następnie ćwiczenia usprawniające motorykę aparatu artykulacyjnego (żuchwy, języka, podniebienia miękkiego i warg), a na końcu wybrane ćwiczenia artykulacyjno-dykcyjne. W aneksie zamieszczono zestaw ćwiczeń przygotowujących do recytacji, nazwanych „ABC”, które mogą być wykorzystane przez nauczyciela podczas lekcji poświęconej prezentacji tekstu.