O tytułach opowiadań uczniowskich - Kopeć, Urszula; Mazur, Karolina (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2014)
Artykuł podejmuje problematykę tytułu — nagłówka — jako pierwszej części kompletnego tekstu opowiadania uczniowskiego. W ramach badań diagnostycznych przeanalizowano 132 wypracowania uczniów klas szóstych. Jedynie połowa z tych tekstów zawierała tytuł. W artykule zwrócono uwagę na strukturę formalną tytułów oraz ich funkcje. Najczęściej tytuły akcentowały bohatera, czas i miejsce wydarzeń, a także dominujące zdarzenie opowiadania. Niewiele z nich miało charakter intrygujący czy zachęcający do dalszej lektury, co świadczy o tym, że uczniowie nie są jeszcze świadomi potencjału tytułu jako narzędzia przyciągającego uwagę odbiorcy. W końcowej części artykułu autorzy apelują o rozwijanie u uczniów umiejętności nadawania tytułów tekstom oraz o wprowadzenie nauczania różnych funkcji, jakie tytuł może pełnić jako integralna część wypowiedzi.