Taksonomia sprawności słuchania i mówienia w języku polskim jako ojczystym - Chyb-Winnicka, Marta; Tabisz, Anna (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie ujęcia taksonomicznego sprawności słuchania i mówienia w języku polskim jako ojczystym. Autorki wychodzą z założenia, że w zapisach podstawy programowej języka polskiego w szkole podstawowej z 2017 roku kładzie się nacisk zwłaszcza na kształcenie sprawności czytania i pisania, stąd zwrócenie uwagi na pozostałe dwie sprawności: słuchania i mówienia, i propozycja usystematyzowania wiedzy o nich z wykorzystaniem kategorii taksonomicznych.