O dawnych, współczesnych i przyszłych wojnach [Rec. Jeremy Black, Krótka historia wojny, przeł. I. Kurowski, P. Szadkowski, Warszawa 2022] - Faszcza, Dariusz (Wieki Stare i Nowe, 2024)
W artykule recenzyjnym omówiono strukturę i wybrane treści zawarte w książce brytyjskiego historyka Jeremy’ego Blacka pt. Krótka historia wojny opublikowanej w 2022 roku przez Wydawnictwo RM. Recenzowana praca stanowi oryginalne ujęcie zagadnień związanych z prowadzeniem wojen na świecie od zarania ludzkości po dzień dzisiejszy. Mimo stosunkowo niewielkiej objętości autor logicznie i rzetelnie zaprezentował proces zmian w sposobie prowadzenia konfliktów zbrojnych w ujęciu globalnym, sformułował spostrzeżenia i wnioski co do ich przyczyn i cech charakterystycznych.