Studenci chorwaccy wobec innych słowiańskich wspólnot studenckich z Wiednia, Pragi i Grazu na przełomie XIX i XX wieku - Luetić, Tihana (Wieki Stare i Nowe, 2024)
Na podstawie źródeł i literatury przedmiotu autorka próbuje w artykule rzucić światło na relacje i kontakty chorwackich studentów uczących się na uniwersytetach austro-węgierskich z ich słowiańskimi kolegami. Najczęściej do kontaktów tych dochodziło w ramach organizacji studenckich, w trakcie wykładów, spotkań, a także gdy łączono się w kluby i stowarzyszenia, którym przyświecały te same idee. Najczęściej chorwaccy studenci studiujący w Wiedniu, Pradze i Grazu nawiązywali relacje z kolegami słoweńskimi, bułgarskimi, serbskimi, czeskimi, słowackimi, polskimi i rusińskimi. Oprócz elementu słowiańskiego i idei słowiańskiej wzajemności, które odgrywały ogromną rolę wśród młodzieży akademickiej na przełomie wieków, wspólne relacje budowano również na innych podstawach ideologicznych. Studenci zarówno z grupy postępowo-liberalnej, jak i z katolickich stowarzyszeń nawiązali silne więzi z podobnie myślącymi studentami innych narodów słowiańskich. Relacje, jakie ukształtowały się między młodymi ludźmi podczas studiów, bez wątpienia wpływały nie tylko na ich dalszy rozwój osobisty i działalność po powrocie z uniwersytetów, lecz także na ich późniejszą działalność publiczną w XX wieku.