Życie kulturalne w Dąbrowie Górniczej w czasach tzw. Polski Ludowej - Skrzypek, Miłosz (Wieki Stare i Nowe, 2025)
W artykule opisano życie kulturalne miasta w okresie przemian politycznych doby PRL‑u. Sztuka i kultura służyć miały propagandzie, wyrażając nowe wartości i podporządkowując się ich wymogom. Wpływało to na estetykę form oraz tematykę wydarzeń artystycznych, teatralnych i literackich. Odwilż polityczna przyniosła częściowe rozluźnienie kontroli ideologicznej i większą różnorodność działalności kulturalnej. W Dąbrowie Górniczej zmiana ta umożliwiła realizację inicjatyw bardziej otwartych na współczesne nurty artystyczne. Wpłynęło to bezsprzecznie na większą swobodę twórczą i wzbogacenie lokalnej oferty kulturalnej.