Porządek ogniowy z roku 1631 jako źródło prawnych przekazów na temat walki z pożarami w Szczecinie XVII stulecia - Ulicki, Bogusław (Wieki Stare i Nowe, 2025)
W artykule przedstawiono dokument regulujący obronę przed pożarami w Szczecinie XVII wieku; jest to pierwsza jego prezentacja przed czytelnikami. W analizowanym porządku ogniowym z 1631 roku omówione są postanowienia dotyczące zapobiegania pożarom, organizacji gaszenia pożarów, wyposażenia miasta w narzędzia ogniowe, przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę oraz działań rady miejskiej po pożarze.