Appendix do najnowszych badań nad testamentem Mieszka II Otyłego, księcia opolsko-raciborskiego - Wójcik, Marek L. (Wieki Stare i Nowe, 2005)
W śląskiej historiografii wiele uwagi poświęca się testamentowi Mieszka II Otyłego. Powodem tego jest kontrowersja dotycząca daty jego sporządzenia. Biorąc pod uwagę datę śmierci tego księcia, która miała miejsce między 18 a 22 października, a także dzień i miesiąc, czyli 29 października, należy założyć, że ostatnia wola Mieszka została przygotowana najpóźniej 29 października 1245 roku.