Obraz společensko-politických aktivit českých liberálně založených žen v Československé republice (1918–1938) - Burešová, Jana (Wieki Stare i Nowe, 2000)
Artykuł przedstawia społeczną i polityczną aktywność liberalnie zorientowanych czeskich kobiet w pierwszej Czechosłowackiej Republice (1918–1938). Autorka analizuje działalność organizacji takich jak Żeńska Rada Narodowa i Zemská organizace pokrokových žen moravských, wskazując na ich wkład w walkę o faktyczną realizację konstytucyjnych praw kobiet. Choć formalnie zapewniono kobietom prawa wyborcze w 1920 roku, praktyczna równość napotykała na opór społeczny i instytucjonalny. Kobiety działały na rzecz reform w edukacji, opieki nad dziećmi, równouprawnienia w zatrudnieniu oraz walki z uprzedzeniami wobec zatrudniania zamężnych kobiet w czasie kryzysu gospodarczego. Organizacje kobiece odgrywały również istotną rolę w międzynarodowych strukturach, uczestnicząc w ruchach na rzecz pokoju i rozbrojenia. Aktywność kobiet, mimo licznych trudności, przyczyniła się do trwałej zmiany pozycji społecznej kobiet w Czechosłowacji. Autorka podkreśla, że analiza historii ruchów kobiecych umożliwia pełniejsze zrozumienie przemian społecznych i politycznych zachodzących w pierwszej połowie XX wieku, zwłaszcza w kontekście powolnego wdrażania demokratycznych zasad zapisanych w konstytucji.