Udział i rola cezarian w zamachu na G. Juliusza Cezara (15 marca 44 roku)* - Rogosz, Norbert (Wieki Stare i Nowe, 2009)
Badając rolę cezarian w zamachu na życie Gajusza Juliusza Cezara 15 marca 44 roku p.n.e., autor artykułu podejmuje próbę wyjaśnienia kilku kwestii związanych z tym zagadnieniem. Przede wszystkim ustala kryteria służące do wyodrębnienia cezarystów. Definiuje ich, analizując sposoby przedstawiania polityków powiązanych z Cezarem, którzy uczestniczyli w jego zabójstwie, charakterystyczne dla autorów starożytnych źródeł oraz współczesnych historyków. Przybliża również sylwetki zamachowców i wyjaśnia motywy, które mogły skłonić senatorów zaprzyjaźnionych z Cezarem do wystąpienia przeciwko swojemu protektorowi i przywódcy. Po zaprezentowaniu tych zagadnień autor omawia rolę cezarystów w zamachu na życie Gajusza Juliusza Cezara. Rozważa ją stosunkowo szczegółowo, badając działalność najbardziej znanych cezarystów w spisku zorganizowanym przeciwko Cezarowi oraz podczas samego zamachu, który zakończył się jego śmiercią w dniu Id marcowych w 44 roku p.n.e.