Kościół katolicki a wychowanie młodzieży w diecezji katowickiej (śląskiej) w latach 1926—1930 - Piasecka, Barbara (Wieki Stare i Nowe, 2010)
Artykuł przedstawia rolę Kościoła katolickiego w edukacji młodzieży w okresie, gdy biskupem diecezji katowickiej (śląskiej) był ksiądz Arkadiusz Lisiecki. Tekst składa się z dwóch części. Pierwsza opisuje podstawy prawne funkcjonowania edukacji w województwie śląskim. Uwzględnia postanowienia statutu organicznego, konstytucji marcowej, konwencji górnośląskiej oraz konkordatu. Omawia również najważniejsze rozporządzenia Ministerstwa Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego, mające istotny wpływ na życie szkolne. Druga część artykułu koncentruje się na praktycznej działalności Kościoła, dążącego do odgrywania kluczowej roli w wychowaniu młodzieży. Porusza kwestie związane z nomenklaturą szkolną, programem nauczania religii w szkołach, działalnością organizacji młodzieżowych i organizacji nauczycielskich. Wybrane aspekty ilustrują aktywność Kościoła w całym procesie edukacji młodego pokolenia.