Zjednoczenie Zawodowe Polskie, Narodowe Stronnictwo Robotników i Narodowa Partia Robotnicza na Górnym Śląsku wobec powstań i plebiscytu - Hojka, Zbigniew (Wieki Stare i Nowe, 2003)
Artykuł analizuje rolę Zjednoczenia Zawodowego Polskiego (ZZP), Narodowego Stronnictwa Robotników (NSR) i Narodowej Partii Robotniczej (NPR) na Górnym Śląsku w okresie I wojny światowej, powstań śląskich i plebiscytu. Przedstawia rozwój liczebny ZZP, jego upolitycznienie i powołanie NSR. Opisuje relacje ZZP/NSR z innymi polskimi ugrupowaniami, zwłaszcza endecją i chadecją, oraz ich zaangażowanie w akcję plebiscytową i działania powstańcze. Podkreśla znaczenie Józefa Rymera jako lidera i wpływ ZZP na mobilizację społeczeństwa.