Prawa i obowiązki nauczycieli szkół powszechnych województwa śląskiego. Pragmatyka nauczycielska 1922-1939 - Glimos-Nadgórska, Anna (Wieki Stare i Nowe, 2003)
Artykuł analizuje prawa i obowiązki nauczycieli szkół powszechnych w województwie śląskim w latach 1922-1939. Przedstawia ewolucję pragmatyki nauczycielskiej, począwszy od autonomicznych przepisów śląskich, które początkowo koncentrowały się na wynagrodzeniach, a później stopniowo dostosowywały się do ustaw ogólnopolskich, regulując mianowanie, obowiązki i świadczenia socjalne. Omówiono specyfikę śląską, kontrowersje wokół przepisów oraz proces unifikacji prawa szkolnego z resztą Polski.