Działalność polityczna Bolka V opolskiego w okresie wojen husyckich - Woźny, Maciej (Wieki Stare i Nowe, 2011)
Artykuł analizuje działalność Bolka V, księcia opolskiego, w okresie wojen husyckich. Ten właśnie okres jego życia jest najczęściej omawiany w literaturze przedmiotu. Jednak poszczególni autorzy, opisując jego aktywność, często dochodzą do sprzecznych wniosków. Autor ponownie przyjrzał się źródłom dotyczącym tej kwestii, starając się skorygować niektóre kontrowersyjne opinie. Bolko V przez cały okres działań wojsk husyckich na Śląsku pozostawał pod wpływem ojca, Bolka IV. Piastowie opolscy w pierwszych latach najazdu heretyków na Śląsk należeli do obozu antyhusyckiego, co między innymi doprowadziło w 1428 roku do spalenia Głogówka, siedziby młodego Bolka. Dwa lata później przystąpił do husytów, prawdopodobnie z rekomendacji ojca i za wiedzą stryja Bernarda. Autor zaproponował inną chronologię działań wojskowych podczas kampanii z 1430 roku. Ponadto, podobnie jak niektórzy historycy, odrzucił informację o rzekomym udziale Bolka V w najeździe na Częstochowę i Jemielnicę.