Księga zapowiedzi z Wojnowic jako XIX -wieczny zabytek piśmiennictwa polskiego - Kubacz, Adam (Wieki Stare i Nowe, 2013)
Wojnowice to niewielka wieś pod Raciborzem, w której urodził się polski działacz Józef Rostek. Miejscowość ta zachowała kilka interesujących zabytków, spośród których na uwagę zasługuje XIX-wieczny pałac. W tamtejszym majątku ziemskim zatrudnienie znajdowało wielu młodych ludzi z Wojnowic i okolicznych wsi, głównie jako służba. Artykuł dotyczy analizy księgi zapowiedzi z parafii w Wojnowicach, spisanej piękną górnośląską polszczyzną (z domieszką terminologii niemieckiej). Zapisów dokonywało kilka osób w latach 1872–1893/1894. Na ich podstawie można wyciągnąć ciekawe wnioski dotyczące zmian społeczno-ekonomicznych zachodzących w tej i innych wsiach w okolicach Raciborza. W drugiej połowie XIX wieku w Wojnowicach nastąpiły istotne zmiany w strukturze społecznej, związane m.in. z rozwojem przemysłu na Górnym Śląsku, co sprawiło, że znaczna część chłopów została robotnikami. W poszukiwaniu pracy migrowano także dalej – aż do Westfalii. Ciekawe wnioski płyną również z analizy często znaczących różnic wieku pomiędzy narzeczonymi, co może świadczyć o majątkowym podłożu zawieranych małżeństw. Warto również pamiętać, że Wojnowice leżą na obszarze, gdzie krzyżowały się wpływy kulturowe polskie, czeskie i niemieckie. Znajduje to odzwierciedlenie w analizowanych zapowiedziach, zwłaszcza w słownictwie dotyczącym zawodów wykonywanych przez pana młodego, jego ojca lub świadków, a także w imionach żeńskich i męskich.