Udział przedstawicieli przemysłu ciężkiego i samorządu województwa śląskiego w Powszechnej Wystawie Krajowej w Poznaniu w 1929 roku - Rygus, Piotr (Wieki Stare i Nowe, 2013)
Celem Powszechnej Wystawy Krajowej zorganizowanej w Poznaniu w 1929 roku było zaprezentowanie dorobku państwa polskiego z pierwszych dziesięciu lat od odzyskania niepodległości. Wystawa ta stanowiła idealną okazję do nawiązania kontaktów handlowych oraz pozyskania nowych odbiorców na rynku krajowym. Sama okazja była czynnikiem motywującym przedstawicieli przemysłu i samorządu Górnego Śląska. Wobec kryzysu eksportu na rynek niemiecki, wywołanego wojną celną, koncerny górniczo-hutnicze planowały zintegrować się z dotąd niedocenianym rynkiem krajowym. Z kolei władze samorządowe szczebla wojewódzkiego i lokalnego uczestniczyły w wystawie z myślą o wsparciu działań rządu i zaprezentowaniu swojego potencjału gospodarczego jako bazy do dalszego rozwoju. Podczas wystawy zaprezentowano potencjał ekonomiczny zbudowany na fali wcześniejszego załamania gospodarczego i ukierunkowany na dalszą ekspansję. Sukces wydarzenia zbiegł się jednak z początkiem recesji gospodarczej pod koniec 1929 roku, która już w ciągu kilku miesięcy przekształciła się w wielki kryzys ekonomiczny.