Wizerunek Rudolfa Hössa jako osoby prywatnej (na podstawie akt procesowych i relacji więźniów KL Auschwitz -Birkenau) - Wysińska, Sylwia (Wieki Stare i Nowe, 2013)
Artykuł oparty został na materiałach źródłowych znajdujących się w Archiwum Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu. Główną podstawę stanowią akta zespołów zatytułowanych „Proces Hössa” oraz „Deklaracje”. Pierwszy z nich zawiera zeznania świadków zebrane podczas procesu komendanta obozu koncentracyjnego Auschwitz. Drugi natomiast obejmuje relacje i wspomnienia więźniów spisane po wojnie przez pracowników wspomnianego muzeum. Celem artykułu jest próba scharakteryzowania Rudolfa Hössa jako osoby prywatnej. Nie opisuje on zatem komendanta w aspekcie jego profesjonalnych obowiązków, lecz ukazuje nieformalny obraz Rudolfa Hössa, przedstawiony przez więźniów obozu Auschwitz, którzy mieli z nim bezpośredni kontakt. Każdy z tych obrazów ukazuje komendanta nie jako bezwzględnego wykonawcę masowej eksterminacji tysięcy ludzi, ale jako „zwyczajnego człowieka”. Artykuł przedstawia jego relacje z żoną, sposób wychowywania dzieci, formy spędzania czasu wolnego oraz zainteresowania prywatne.