Przemysł celulozowo-papierniczy w Polsce w latach 1950-1955. Socjalistyczne zarządzanie, planowanie a realizacja - Nita, Marek (Wieki Stare i Nowe, 2001)
Artykuł autorstwa Marka Nity przedstawia rozwój przemysłu celulozowo-papierniczego w Polsce w latach 1950-1955, ukazując wpływ socjalistycznego zarządzania, planowania i realizacji na tę gałąź przemysłu. Opisuje proces odbudowy zakładów po zniszczeniach wojennych, nacjonalizację przedsiębiorstw, zmiany organizacyjne w zarządzaniu (powstanie nowych ministerstw i reorganizacje), a także próbę wdrożenia planu 6-letniego, wzorowanego na modelu radzieckim. Mimo ambitnych założeń, pełnej odbudowy przemysłu nie osiągnięto z powodu nadmiernej centralizacji, nieefektywnego zarządzania, niedoborów kadrowych i przestarzałego wyposażenia technicznego. Autor analizuje produkcję papieru, celulozy i tektury, wskazując na trudności w realizacji planów oraz ich wpływ na zatrudnienie, rozwój infrastruktury, dokumentację naukowo-techniczną i poziom czytelnictwa społeczeństwa.