Udział żołnierzy francuskich w kampanii niemieckiej 31 marca–8 maja 1945 roku - Libor, Marcin (Wieki Stare i Nowe, 2025)
Artykuł poświęcony został mało znanemu w Polsce udziałowi Francuskich Sił Zbrojnych, dokładniej 1 Armii Francuskiej „Ren i Dunaj” oraz 2 Dywizji Pancernej, w kampanii niemieckiej wiosną 1945 r.. Przedstawione zostały w nim powody i działania, które doprowadziły do tegoż udziału, jak również przebieg samych walk, które przyczyniły się do nadania Francji strefy okupacyjnej w Niemczech oraz Austrii.