Koszty produkcji dział w ludwisarni warszawskiej w świetle Rapportu i likwidacyi z ludwisarni JKMci i Rzeczypospolitey od Seymu 1780 roku do daty 20 lipca 1784 roku - Kaniewski, Jacek (Wieki Stare i Nowe, 2005)
Niniejszy artykuł przedstawia problem produkcji armat w warszawskiej ludwisarni w latach 1780-1784 w świetle raportu złożonego Sejmowi przez majora Stanisława Wągrowskiego, dyrektora odlewni. Autor omawia skład administracyjny zakładu, specjalistycznych rzemieślników odpowiedzialnych za odlewanie armat oraz udział dodatkowych współpracowników, gdyż w proces produkcji zaangażowani byli także specjaliści niezatrudnieni bezpośrednio w odlewni. Szczególną uwagę poświęcono kolejnym etapom produkcji, ze szczególnym naciskiem na jej aspekty finansowe, ponieważ koszt wytworzenia poszczególnych armat był zmienny. W omawianym okresie warszawska odlewnia produkowała armaty 3-funtowe, 6-funtowe i 12-funtowe.