Demokratická strana a jej miesto v štruktúre politických strán na Slovensku v r. 1945–1948 - Matejkin, Stanislav (Wieki Stare i Nowe, 2000)
Artykuł analizuje miejsce i rolę Demokratycznej Partii (Demokratická strana) w strukturze politycznej Słowacji w latach 1945–1948. Autor przedstawia genezę partii wywodzącej się z kręgów obywatelskiego ruchu oporu oraz jej rozwój w warunkach ograniczonej demokracji, kształtowanej przez Narodowy Front. Demokratyczna Partia musiała reprezentować szerokie spektrum nurtów politycznych poza lewicą skupioną wokół Komunistycznej Partii Słowacji. W artykule omówiono programowe zasady partii, obejmujące obronę własności prywatnej i demokratycznego porządku oraz jej rolę w powojennej polityce, w tym sukces w wyborach parlamentarnych w 1946 roku. Autor opisuje również narastające napięcia polityczne, presję ze strony komunistów, oskarżenia o kontrrewolucyjną działalność oraz stopniowe marginalizowanie partii. Demokratická strana, mimo prób obrony demokracji, nie zdołała powstrzymać przejęcia władzy przez komunistów w lutym 1948 roku i została rozwiązana. Studium ukazuje trudności w funkcjonowaniu partii centrowych w warunkach narastającego systemu monopartyjnego i zaniku pluralizmu politycznego w powojennym Czechosłowacji.