Wykorzystanie wizerunku bóstw jako motywu propagandowego w mennictwie cesarzowych dynastii Sewerów - Skiendziel, Anna (Wieki Stare i Nowe, 2009)
Artykuł dotyczy wizerunku bogów jako motywu wykorzystywanego w programie propagandowym cesarzowych z dynastii Sewerów. Autor koncentruje się na interpretacji materiału numizmatycznego należącego do cesarzowych, tj. Julii Domny, Julii Mezy, Julii Soemias i Julii Mamei. Ich syryjskie pochodzenie oraz wpływowa pozycja na dworze cesarskim mogły w szczególny sposób wpływać na innowacyjność i oryginalność haseł propagandowych promowanych za pośrednictwem numizmatów. Z tego względu autor zastanawia się, których bogów wykorzystywano, bada częstotliwość ich występowania oraz porównuje numizmaty sygnowane przez Senat z cesarskimi. Szczegółowa analiza monet pozwala na wyciągnięcie wniosku, że system menniczy cesarzowych wykorzystywał tradycyjnych i powszechnie znanych bogów rzymskich. Pojawiające się wyjątki były raczej związane z polityką poszczególnych władców niż z promocją nowych trendów lub niestandardowych rozwiązań. To samo odnosi się do różnic między emisjami sygnowanymi przez Senat a cesarza. Na podstawie przeanalizowanego materiału można założyć, że Senat w pełni popierał hasła propagandowe pojawiające się w systemie menniczym cesarzowych.