Obrona Westerplatte w korespondencji mjr. Stefana Fabiszewskiego - Zajączkowski, Krzysztof (Wieki Stare i Nowe, 2010)
Artykuł oparty został na nieznanej dotąd korespondencji majora Stefana Fabiszewskiego (byłego dowódcy Westerplatte) z krakowską pisarką Janiną Skowrońską-Feldmanową oraz żołnierzami walczącymi na Westerplatte we wrześniu 1939 roku: Ignacym Zarębskim i Stefanem Grodeckim. Major Fabiszewski oraz żołnierze z Westerplatte analizują militarne konsekwencje decyzji podejmowanych przez Dowództwo Wojskowej Składnicy Tranzytowej podczas siedmiodniowej obrony, ujawniając wiele nieznanych dotąd szczegółów, dotyczących przede wszystkim pracy radiostacji i jej obsługi.