„Item in Cula sunt XL mansi, de quibus..." Uwagi na temat kategorii osad wymienionych w Liber fundationis episcopatus Wratisiauiensis - Panic, Idzi (Wieki Stare i Nowe, 2003)
Artykuł analizuje „Liber fundationis episcopatus Wratislaviensis” jako źródło do badań osadnictwa na Śląsku. Kwestionuje tezę, że źródło to zawierało pełny wykaz miejscowości. Autor wskazuje, że Księga Uposażenia obejmuje głównie nowo powstałe osady oraz te starsze, które wymagały uregulowania kwestii dziesięciny z powodu zmian własnościowych, organizacyjnych lub prawnych (np. wydzielenia nowych ośrodków miejskich). Praca koncentruje się na kryteriach, jakimi kierowała się kancelaria biskupia przy tworzeniu spisu, podważając jego kompletność jako rejestru wszystkich istniejących osad.