Michał Zaleski - moralne dylematy targowiczanina. 0 postawie politycznej marszałka konfederacji targowickiej województwa brzesko-litewskiego w latach 1788—1793 - Rolnik, Dariusz (Wieki Stare i Nowe, 2003)
Artykuł analizuje postawę polityczną Michała Zaleskiego, marszałka konfederacji brzesko-litewskiej, w latach 1788-1793. Pomimo powszechnego postrzegania targowiczan jako zdrajców, autor argumentuje, że przypadek Zaleskiego wymaga niestandardowej oceny. Zaleski, krytyczny wobec Sejmu Czteroletniego, a następnie Konfederacji Targowickiej, konsekwentnie bronił praw szlachty i integralności narodu. Jego decyzja o przystąpieniu do Targowicy wynikała z poczucia obowiązku ochrony współobywateli i rodziny przed wojskami rosyjskimi. Mimo niechęci do Generalności Targowickiej, rzetelnie pełnił funkcje marszałkowskie, interweniując w obronie obywateli. Nie został potępiony przez współczesnych, a podczas insurekcji kościuszkowskiej aktywnie wspierał powstanie. Artykuł ukazuje Zaleskiego jako prawego człowieka, który w trudnych czasach dążył do jedności i dobra kraju.