K počátkům českého dějepisectví ve Slezsku (Opavský pobyt Vincence Praska v letech 1883—1895) - Dokoupil, Lumír (Wieki Stare i Nowe, 2003)
Badania Lumíra Dokoupila koncentrują się na fundamentalnej roli Vincenca Praska w czeskiej historiografii na Śląsku, zwłaszcza w okresie jego pobytu w Opawie w latach 1883–1895. Prasek, pochodzący ze Śląska, początkowo wykładał w Ołomuńcu, ale utrzymywał kontakty z Opawą, przyczyniając się do powstania Macierzy Opawskiej. Jego wczesna twórczość, w tym prace językowe, pod wpływem takich uczonych jak František Bartoš i Vincenc Brandl, przesunęła się w kierunku studiów regionalnych. Chociaż z wykształcenia był filologiem klasycznym, wkład Praska w historię często polegał raczej na gromadzeniu i publikowaniu dokumentów historycznych niż na dogłębnej analizie. Jego głównym przedsięwzięciem było dziesięciotomowe dzieło „Vlastivěda slezská” (Studia nad ojczyzną śląską). Pomimo ambitnego zakresu i ograniczonego stopnia ukończenia, było to dzieło o kluczowym znaczeniu. Prasek zainicjował również powstanie muzeum i archiwum Macierzy Opawskiej, opowiadając się za wydawaniem czasopisma historycznego w celu kultywowania świadomości historycznej Śląska. Chociaż jego współcześni doceniali jego wkład, przywiązanie Praska do tradycyjnych metod historycznych ograniczało jego otwartość na nowsze podejścia teoretyczne.