Kierownicy polityczni NSDAP w powiecie pszczyńskim w latach 1939—1945. Analiza zbiorowości - Kapica, Wojciech (Wieki Stare i Nowe, 2011)
Artykuł analizuje zbiorowość przywódców politycznych NSDAP w powiecie pszczyńskim w latach 1939–1945 (powiat pszczyński należał do terenów polskich włączonych bezpośrednio do Rzeszy jesienią 1939 roku). Tego rodzaju członkowie NSDAP w obrębie rejencji katowickiej nie byli dotychczas przedmiotem naukowych rozważań. Analiza badanej grupy uwzględniała miejsce urodzenia (w jakim stopniu byli to Reichsdeutsche ze Starej Rzeszy, a w jakim miejscowi Volksdeutsche), wiek (czy byli młodzi, czy w średnim wieku), strukturę społeczno-zawodową, doświadczenie w NSDAP, płeć, stosunek do służby wojskowej, rodzinę i wyznanie. Autor ustalił, że większość przywódców politycznych pochodziła z terenów rejencji katowickiej, które przed wrześniem 1939 roku należały do Polski (przewaga miejscowych nazistów nad członkami NSDAP ze Starej Rzeszy). Zauważył również dominację osób w średnim wieku w analizowanej zbiorowości, przewagę mężczyzn nad kobietami oraz nieznaczną przewagę przedstawicieli proletariatu nad niższą klasą średnią.