Z badań archeologicznych we wschodniej części Beskidu Małego - Foltyn, Edelgarda M.; Foltyn, Eugeniusz (Wieki Stare i Nowe, 2001)
Badania powierzchniowe przeprowadzone w 1986 roku na obszarze planowanego zbiornika Świnna Poręba - Mucharz objęły płaskowyż Beskidu Małego oraz strefę przełomu Skawy w Beskidzie Średnim. Odnaleziono dziewięć stanowisk, na których zarejestrowano kilkanaście artefaktów liticznych - od paleolitycznych wyrobów lewaluaskich po narzędzia epoki brązu i wczesnej epoki żelaza. Jedno stanowisko (Zagórze 2) udało się datować na piętro warty, pozostałe zaś sklasyfikowano typologicznie. Niewielka liczba znalezisk i intensywne wykorzystanie surowca obrazują lokalny niedostatek krzemienia oraz ciągłość tradycji krzemieniarstwa. Rozmieszczenie i funkcja stanowisk wskazują na sezonowe osadnictwo i rybołówstwo, wpisujące się w leśny model adaptacyjny Karpat od paleolitu po wczesną epokę żelaza.